Zo begin je goed voorbereid aan je eerste optreden als band

Zo begin je goed voorbereid aan je eerste optreden als band
Inhoud
  1. 4 tips om goed voorbereid je eerste optreden te geven
  2. 1. Check alles dubbel of driedubbel
  3. 2. Maak een logistiek plan
  4. 3. Bereid jezelf mentaal voor
  5. 4. Begin op tijd met voorbereiden

Een eerste optreden als band: een spannende gebeurtenis, zeker als je beseft dat je misschien voor wel honderden mensen je eigen muziek voorbrengt.

Hoe spannend en stressvol dat misschien mag zijn, als je je goed voorbereidt is er geen reden tot paniek. Hier vind je enkele handige tips om dat goed te doen.

4 tips om goed voorbereid je eerste optreden te geven

1. Check alles dubbel of driedubbel

Voor je een mooi optreden kunt neerzetten, moet je natuurijk in de eerste plaats alles bij je hebben. En dan gaat het om instrumenten maar ook bijvoorbeeld adapters, luidsprekers, kabel, versterkers en meer.

Check daarom altijd alles dubbel of driedubbel voor je naar het optreden vertrekt. Niets geeft je immers méér stress dan halverwege terug moeten keren omdat je je plectrum of een andere accessoire vergeten bent.

2. Maak een logistiek plan

Aansluitend daarop is het een goed idee om een logistiek plan op te stellen voor je optreden. En dan gaat het natuurlijk om het transport van je benodigdheden, alsook de taakverdeling voor het installeren van apparaten en instrumenten.

Hoe meer duidelijkheid je hebt tijdens het vervoeren van je apparatuur en installaties, hoe geruster je aan het optreden kunt beginnen. Goed begonnen is half gewonnen, en dat geld ook voor een eerste optreden.

3. Bereid jezelf mentaal voor

Een eerste optreden geven is een mentaal spelletje, dat is zeker. Hoe zelfzekerder je je voelt, hoe beter je presteert én hoe meer je van de muziek geniet. Besteed dus voldoende aandacht aan je mentale voorbereiding, alleen of met je medemuzikanten. Zo houd je het hoofd koel, maak je minder fouten tijdens én voor het optreden en word je optreden hoe dan ook een succes.

4. Begin op tijd met voorbereiden

Ten slotte kan je jezelf al heel wat stress en energie besparen als je op tijd aan de voorbereiding van je optreden begint. Hoe langer je het uitstelt, hoe groter de kans dat je iets vergeet of uiteindelijk toch met stress zit.

Spreek dus duidelijk af met je band om al een paar weken op voorhand basisapparatuur aan de kant te leggen, een checklist op te stellen en andere zaken voor te bereiden. Zo ben je, eenmaal het moment daar is, niet overweldigd!

Vergelijkbaar

3 handige tips voor de inrichting van je eigen muziekstudio
3 handige tips voor de inrichting van je eigen muziekstudio
Als je thuis of in een aparte ruimte je eigen muziekstudio hebt gebouwd, dan is het meteen veel gemakkelijker om muziek met een goede kwaliteit op te nemen en te mixen. Natuurlijk is het dan wel belangrijk dat je die muziekstudio op de correcte manier inricht. Hier lees je daar meer over! De beste...
3 tips voor een betere live sound tijdens optredens
3 tips voor een betere live sound tijdens optredens
Live een optreden geven, dat is een ervaring op zich en als band of solo muzikant wil je daar ongetwijfeld het beste van maken. Er zijn natuurlijk heel wat zaken waar je op moet letten als je een live performance geeft. Wil je een betere live sound tijdens zo’n optreden? Gebruik dan zeker...
Dit zijn de voordelen van een professionele opnamestudio
Dit zijn de voordelen van een professionele opnamestudio
Iedereen droomt er wel eens van om een bekende muzikant te worden, maar er is natuurlijk heel wat voor nodig om dat gedaan te krijgen. Een eerste goede stap is het inhuren van een professionele muziekstudio, om je eerste hit alvast een kickstart te geven. Wat zijn nu precies de voordelen van...